Historie

Het Nieuwmarkt-verhaal Paul Morel – MA 22 feb 16:30 via Zoom

Meld je aan voor de Zoom-link 

De naoorlogse geschiedenis herleeft
Grote bijeenkomst Stadsdorp Nieuwmarkt via Zoom

Paul Morel met verhalen, foto’s en tekeningen

Vanaf 1968 liftte de jonge Paul regelmatig van Breda naar de hoofdstad – geboortestad van zijn moeder – die hij kende uit bezoekjes aan zijn ooms, tantes, opa en oma. 
In 1970 ging hij er studeren en vanaf 1973 kwam hij in de studentenflat op de Oude Schans te wonen. Daarna kraakte hij via de actiegroep Nieuwmarkt een zolderverdieping aan de Lastageweg / Nieuwe Ridderstraat. Hij kende er wat mensen en zijn broer woonde er ook al. 
Daar begint zijn interesse in de geschiedenis van de buurt, die doorgaat tot de dag van vandaag. 
In de jaren zeventig, de periode van de hevige omwenteling in de plannen voor de buurt, was de actualiteit allesoverheersend. “We woonden er middenin. Onze drie kinderen – de eerste werd in 1980 geboren – gingen naar de Antoniusschool in het hart van het woelige gebied. Veel vriendschappen stammen van die plek en uit die tijd.” 
 
Paul Morel heeft zich professioneel verdiept in de omstandigheden die maakten dat de grootste stedenbouwkundige veranderingen in de binnenstad van Amsterdam juist plaatsvonden in en rondom de Nieuwmarktbuurt: Weesperstraat, Waterlooplein en Valkenburgerstraat. De Wibautstraat zou in de destijds ontwikkelde stedenbouwkundige vorm zoveel mogelijk in tact moeten blijven, maar de Weesperstraat werd iconisch voor het liefdeloos slopen van Nederlandse binnensteden in de jaren ’60 en ’70. 
Het denken over modernisering – meer ruimte voor het groeiende autoverkeer en kantoren – had al in de jaren ’50 en ’60 op tekentafels vorm gekregen. Voorbeeld daarvan is het plan Kaasjager van de toenmalige commissaris van politie. Hij droomde van twee ringwegen in en om de binnenstad door de grachten van die ringen te dempen. Buurten met weinig wooncomfort en veel verkrotting, zoals Jordaan en Nieuwmarkt, moesten grotendeels worden gesloopt. Paul Morel vertelt erover en over andere tijdgebonden ideeën die kwamen en gingen tot aan actuele plannen voor de toekomst.
Een toekomst gebaseerd op een bewogen recente geschiedenis waarin het geliefde karakter van de Nieuwmarktbuurt aan een zijden draad heeft gehangen.

Voor deze bijeenkomst moet je je aanmelden. Voor de ingeschrevenen van de nieuwsbrief van Stadsdorp Nieuwmarkt kunnen zich direct aanmelden volgens de beschrijving hieronder met rode koptekst. Wie nog niet is ingeschreven voor de nieuwsbrief volgt de beschrijving daaronder met de blauwe koptekst.

Aanmelden voor de Zoom-link
voor ingeschrevenen Nieuwsbrief Stadsdorp Nieuwmarkt

Als ingeschrevene voor de nieuwsbrief meldt je aan door te klikken op de link AANMELDEN. Als deze link niet werkt met jouw mailsysteem, zend dan een e-mail aan
aanmelden.bijeenkomst.sdnm@gmail.com.
In de onderwerpregel: Bijeenkomst via Zoom 22 februari.
In de mailtekst: je naam en telefoonnummer.
Je ontvangt per e-mail uiterlijk de dag tevoren de Zoom-link om in te loggen op de bijeenkomst van 22 februari.

Aanmelden voor de Zoom-link
voor niet-ingeschrevenen Nieuwsbrief Stadsdorp Nieuwmarkt

Als je nog niet bent ingeschreven voor de nieuwsbrief, dan moet je dat eerst doen, omdat de Zoom-link vanuit de verzendlijst van de nieuwbrief wordt toegezonden.

Schrijf je in via AANMELDEN voor Nieuwsbrief en daarna op de link AANMELDEN voor Zoom-link. Als deze link niet werkt met jouw mailsysteem, zend dan een e-mail aan
aanmelden.bijeenkomst.sdnm@gmail.com.
In de onderwerpregel: Bijeenkomst via Zoom 22 februari.
In de mailtekst: je naam en telefoonnummer.
Je ontvangt per e-mail uiterlijk de dag tevoren de Zoom-link om in te loggen op de bijeenkomst van 22 februari.

Meer over Zoom: zie de nieuwsbrief over dit onderwerp