Actualiteiten

Beter Nalaten

Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116 – foto www.splendoramsterdam.com

UITNODIGING

Grote Stadsdorpbijeenkomst dinsdag 20 maart

16:00 Thee, koffie en DAM-borden (Diensten en Activiteiten Markt)

16:30 JE NALATENSCHAP: WAT, HOE EN WANNEER

17:30 – 19:00 Borrel en DAM-borden

Splendor – Nieuwe Uilenburgerstraat 116

Je nalatenschap regelen geeft je de kans om na je overlijden het voor jou juiste gebaar te maken naar dierbare mensen in je omgeving – of daarbuiten, zoals naar goede doelen. Wie welk deel van je bezit krijgt, kun je regelen in een testament, al moet je je bewegen binnen de grenzen van de wet (je kunt bijvoorbeeld een kind niet helemaal onterven). Als je geen testament opmaakt, regelt de wet wie automatisch je erfgenamen zijn.

Veel zaken die je niet in een testament hoeft te regelen, kun je in een schriftelijke verklaring vastleggen. Een codicil, wordt zo’n verklaring genoemd.

Vastleggen van wat je wilt dat er na je overlijden gebeurt, vergt meestal langdurig denkwerk. Afwegingen maken, beslissingen nemen. Over waar de voor jouw persoonlijke spullen naar toe gaan, zoals je foto’s, brieven en kunst. Over wie je executeur wordt, wie toegang krijgt tot je digitale apparaten en tot je wachtwoorden en weet waar belangrijke zaken staan. En over hoe je wilt dat je uitvaart wordt vormgegeven of wat er met je huisdier moet gebeuren. 

Vaak hoor je zeggen, dat hoeft van mij nu nog niet. Maar goed regelen doe je het best als je op je best bent en als je er de tijd voor neemt. Bedenk ook dat je nalatenschap niet alleen waardevolle zaken betreft. Je nabestaanden moeten ook beslissingen kunnen nemen over verplichtingen of schulden die je bent aangegaan. Soms moeten ze de zorg die jij op je hebt genomen voor anderen, voortzetten of overdragen. Door het vast te leggen op papier kun je hen de weg wijzen, zodat zij er zeker van kunnen zijn te handelen volgens jouw wensen. Je kunt een codicil altijd wijzigen of aanvullen, wanneer je dat nodig vindt. Daarvoor hoef je niet naar een notaris.

Ook voor je laatste levensfase kun je vastleggen wat je wensen zijn. Dat doe je in een levenstestament. Je verklaart schriftelijk dat je een of meer anderen machtigt om namens jou beslissingen te nemen als je nog wel leeft maar niet meer in staat bent om dergelijke beslissingen te nemen.  Je bent dan niet meer “wilsbekwaam”. Bijvoorbeeld wanneer je in coma bent geraakt of dement bent geworden. Het kan gaan om het regelen van je financiële zaken en om beslissingen over je medische behandelingen.

In de bijeenkomst op 20 maart komen deze en meer praktische zaken aan de orde en zal er ruimte zijn om eigen ervaringen uit te wisselen. Het kan je helpen bij het denken en beslissen over je nalatenschap. Als je nu al vragen hebt, schrijf ze dan op en lever ze vooraf in. Ze kunnen in de bijeenkomst worden behandeld of, als je dat aangeeft,  op een ander moment beantwoord worden, als je het liever privé houdt.

Zoals altijd, is de bijeenkomst openbaar. Er is eerst een inloop met thee en koffie (in de zaal – het café is dan nog niet beschikbaar) en na afloop borreluur in het café.

Entree gratis (met dank aan Splendor). Consumpties voor eigen rekening.